Project Description

Financiering

Hoe financier ik mijn loopbaantraject?

In de huidige arbeidsmarkt hebben steeds meer werkenden en werkzoekenden behoefte aan loopbaanbegeleiding. Dit kan voortkomen uit het feit dat je niet precies weet welke kant je op wil of je wilt uitzoeken wat bij je past en hoe dat te bereiken. Je hebt behoefte aan loopbaanadvies en wil graag precies weten welke vergoedingsmogelijkheden er zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om toegang te krijgen tot een loopbaanbudget.

Bekijk het stappenplan hiernaast om uit te zoeken welke optie voor jou geschikt is.

1) GA DE MOGELIJKHEDEN NA BIJ HR

De afdeling Human Resources (HR) beschikt vaak over een ontwikkel- of opleidingsbudget wat o.a. besteed kan worden aan coaching en scholing. Coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief. Daarom wordt het zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, veruit de meeste werkgevers vinden het belangrijk dat je actief in je loopbaan staat, werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en duurzaam inzetbaar blijft.

Heb jij nog geen budget aangevraagd?  Je kan altijd een gratis oriënterend telefonisch contact plannen met mij. Tijdens dit gesprek staan we samen stil bij je vraag en kan je bespreken hoe de aanvraag bij jouw HR manager eruit kan zien.

Ik maak in overleg met jou tevens een passend plan van aanpak voor jouw HR manager waarin duidelijk het nut en doel (op hoofdlijnen, want ik werk onder privacyreglement van mijn beroepsvereniging) van jouw begeleiding staan vermeld. Hoe vaak zegt HR niet; Ja natuurlijk, je werkt aan je eigen employability. En dat is persoonlijk leiderschap tonen!

2) TRANSITIEBUDGET/OUPLACEMENT

Loopbaanbegeleiding wordt vaak als onderdeel van een zg werk naar werk of outplacement traject ingezet. In een sociaal plan is een zg transitiebudget beschikbaar waarmee je zelf de keuze kunt maken voor begeleiding naar je toekomst. Vooral handig als je (nog)herstellende bent van een burnout en een combi van herstel en loopbaanbegeleiding wenst. Voor meer info kijk ook eens op www.werk.nl

3) REINTEGRATIE

Voor het re-integreren na een ziekteperiode, zijn vaak budgetten beschikbaar. Ook werkgevers zijn vaak bereidwillig om de kosten van een loopbaantraject te vergoeden. Een en ander is ook vastgelegd in de Wet Poortwachter. Na 6/8 weken dient er een interventie te worden ingezet. De werkgever heeft er dus ook baat bij dat jij (weer) betrokken en actief aan het werk bent of blijft.

4) PARTICULIEREN

Maar heel vaak en steeds meer kiest men er zelf voor om een loopbaantraject of Chronische Stress Reversal  traject te bekostigen; zo blijf je namelijk kapitein van je eigen schip!

Dan zijn er sterk gereduceerde tarieven voor particulieren. Vraag hier expliciet naar!

5) CHECK JE CAO

Vakbonden en werkgevers zien steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Grote kans dat in jouw CAO een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag is voor jou gereserveerd door je werkgever. Na overleg met je werkgever kan dit bedrag vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding. Je kunt jouw CAO online vinden of bij de HR manager opvragen.

Een aantal voorbeelden van coaching in je CAO vind je bij de volgende werkgevers:

  • CAO gemeenten, artikel 8.6: De werknemer krijgt op zijn verzoek na elke periode van 36 maanden loopbaanadvies.
  • CAO Nederlandse universiteiten: Heb je een dienstverband van minimaal 2  jaar bij de universiteit? Dan kun je gebruikmaken van loopbaanadvies. De universiteit betaalt de kosten voor je begeleiding.
  • CAO universitair medische centra, artikel 3.5: De medewerker heeft, indien hij/zij dat wenst, eenmaal per 5  jaar recht op een loopbaanadvies dat wordt uitgebracht door een door de werkgever aan te wijzen interne deskundige. Als wordt besloten een externe deskundige in te schakelen gebeurt dit in overleg met de medewerker.
  • Loopbaanadvies A+O fonds rijk: als je meer dan 3 jaar onafgebroken bij het Rijk in dienst bent heb je recht op een loopbaanadviestraject t.w.v. €1.500 excl. btw bij een RL-gecertificeerde loopbaancoach. Je kunt dit aanvragen buiten je leidinggevende om. Meer informatie vind je hier

6) EN ALS JE ZZP’er BENT?

Tip: Loopbaanadvies is belasting aftrekbaar!

De gemaakte studiekosten zijn voor ondernemers gewoon aftrekbaar als bedrijfskosten van de onderneming. Voor de ondernemer geldt geen drempelbedrag of maximum. Let er wel op dat ook hier de regel geldt dat de coaching gelinkt is aan het werk dat je uitvoert (dat is persoonlijke ontwikkeling al snel) of uitoefent (of wilt gaan uitoefenen).

Kijk hier voor ons Loopbaanadvies aanbod, ons Burnout Herstel aanbod en ons Outplacement aanbod.

Of misschien ben je op zoek naar specifiekere begeleiding en is onze DISC &Drijfveren sessie of Zenuwstelselregulatie sessie(s) iets voor jou?

Maak een afspraak met Susanna en informeer naar de mogelijkheden. Dit kan heel makkelijk via Contact.

Zie ook de opties hiernaast. Je doet er jezelf en je werkgever een plezier mee. Hoe vaak kom ik niet tegen dat bij een aanvraag voor loopbaanbegeleiding/coaching HRM gelijk; ja, natuurlijk zei!

Vergoedingen:

1. Werkgever

De werkgever betaalt de factuur en rekent de kosten excl. BTW als bedrijfskosten die hij ten behoeve van zijn personeel maakt. Dit is aftrekbaar voor de werkgever.

2. Particulier

Je betaalt de factuur zelf en je krijgt geen vergoeding van een eventuele werkgever. In dat geval kan je de kosten bij studiekosten aftrekken van de belasting. Vraag hiernaar!

3. Outplacement

Je maakt gebruik van je outplacement en zg transitiebudget en je kiest hiermee zelf voor de begeleiding die het beste bij jou past en waar je je prettig bij voelt..

4. Re-integratie

Je hebt een dienstverband en je bent, op dit moment, niet in staat om te werken. Dan bestaan er verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter voor jou en je werkgever. Een loopbaantraject en/of burnoutherstel begeleiding kunnen dan onderdeel zijn van de re-integratie verplichtingen van je werkgever. Wil jij en/of je werkgever hier meer info over? Neem contact met ons op.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en ons coachtraject gebruiken om weer aan de slag te gaan is de kans zeer groot dat je volledige
coachtraject vergoed wordt. Ook dit kan je het beste vooraf informeren bij je verzekering.

7. Check je cao

Jouw Persoonlijk ontwikkeling budget. Steeds meer mensen zetten dit in!

Vakbonden en werkgevers (in o.a. de banken en zorgsector) zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Goed nieuws, want de kans is aanwezig dat in jouw CAO een coachbudget is opgenomen. Dit bedrag is dan ieder jaar voor jou gereserveerd door je werkgever en kan na overleg met je werkgever vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding.  Je kunt je CAO online vinden of bij je HR manager opvragen

8. Transitievergoeding

Maak ook tijdens je dienstverband gebruik van je transitievergoeding. En zet deze in voor het ordenen en afwegen van het maken van de voor jou beste loopbaankeuzes.
Wij vertellen je er graag meer over.

Ben je klaar om je nieuwe loopbaan te beginnen?

Maak een afspraak

Project Details