Bijna iedereen die burnout klachten heeft of heeft gehad heeft wel eens nagedacht aan verandering van werkplek als oplossing van de klachten.
Burnout gerelateerde klachten leiden onvermijdelijk tot een (her) oriëntatie op je werk en op je toekomst.
Veel mensen keren, wanneer de klachten eenmaal op beheersbaar niveau of over zijn, terug naar hun oude werkplek.
Project Description
Burnout en je Werk
Burnout en je werk
Nieuwe ik en wat gezond voor jou is
Echter, ook dan kunnen de zaken vaak niet bij het oude blijven, want je bent immers zelf veranderd door alles wat je hebt meegemaakt en hebt geleerd.
Dit kan betekenen dat een andere functie en/of andere organisatie beter passen bij je “nieuwe” ik.
Het structureel bekijken van je loopbaan en (nieuwe) keuzes die je gaat maken voor de toekomst, kan je helpen de juiste koers uit te zetten en niet weer voor iets te kiezen waar je eigenlijk niet meer blij van word.
En wat soms niet meer gezond voor je is!
Allereerst kom je voor de vraag te staan of je wel terug wilt en/of kan naar je oude functie. Dit is niet altijd even eenvoudig. De burnout nodigt je namelijk uit tot nieuwe, gezonde en structureel andere keuzes.
Het kunnen nemen van eigen verantwoordelijkheid vereist inzicht en bewustwording in je eigen persoonlijkheid, kwaliteiten en ontwikkelingspunten. Maar ook in de eisen die de omgeving (organisatie, functie en loopbaan) aan je stelt.
Mogelijke onderwerpen in het traject zijn:
- Versterken van energie en zelfvertrouwen na uitval en ziekte.
- Empowerment en inspiratie.
- Herstellen van spannings- en stressgerelateerde klachten.
- Verantwoord oude of nieuwe werkzaamheden opbouwen met een op maat gemaakt opbouwplan in uren en taken.
- Grenzen leren stellen en gezonde coping leren hanteren.
- Persoonlijk leiderschap en zelfmanagement.
- Nadenken over je huidige baan en je wensen voor de toekomst. (loopbaanheroriëntatie).
- Werk oriëntatie; Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?
- Coaching als je begint met werken, zodat je je zekerder voelt en de kans op hernieuwde uitval minimaal is en je een nieuwe gezonde start kan maken.
Vragen waar je mee geconfronteerd kan worden in je herstel traject zijn:
Je hebt bv moeite met bepaalde aspecten van je functie of bepaalde werkomstandigheden verhinderen dat je minder goed kunt functioneren. Dan kan jobcrafting een uitkomst bieden.
Ook is het zinnig om te overwegen in hoeverre je je nog thuis voelt in de organisatie. Is datgene wat voor jou belangrijk is, toch niet te realiseren binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Zit je op de juiste koers en zo niet; hoe zet je een nieuwe koers uit.
Wil je terugkeren naar je huidige werkgever? (spoor 1)
Herstellen, tot rust leren komen en gezond en met plezier (weer) aan het werk bij je huidige werkgever: dat is het doel van de begeleiding. In overleg met je werkgever en je bedrijfsarts stemmen we het programma af op jouw situatie. Want wat voor de 1 werkt hoeft voor een ander niet te werken!
Samen werken intensief aan je herstel en kijken we of je terug kan en wil in dezelfde baan of dat je, op termijn, nieuwe gezonde keuzes wilt maken.
Hoe?
- We hebben een uitgebreid intakegesprek en doen een stress analyse sessie met on-line vragenlijsten.
- In overleg met jou, en betrokken derden, stellen we een programma samen voor je herstel en/of re-integratie of om uitval te voorkomen.
Heb je een werkgever en wil je het anders, beter, gezonder?
Ben je voldoende herstelt dat je weer aan het werk kan? En besef je dat je het anders, beter, plezieriger of gezonder wil hebben in je werk? Werk doen wat past bij jou en waar jij plezier en energie van krijgt? En wil je zelf bepalen wie jou daarin begeleid en hoe dat eruit moet komen te zien?
Dan kan je bij 100%Ik na je herstel terecht voor een loopbaancoaching traject, ontwikkelingsscan of het nieuwe solliciteren. Kom eens vrijblijvend praten of onze aanpak wat voor jou is.
Hoe?
- We plannen een intakegesprek en maken een plan voor jouw begeleiding op basis van jouw specifieke situatie en jouw wensen en doelen.
- Wij ondersteunen je in het indienen van je plan bij je werkgever en het verkrijgen van toestemming.
- Je werkgever geeft toestemming voor een loopbaancoaching traject en je kan beginnen.