Project Description

Financiering

Hoe financier ik mijn loopbaantraject?

In de huidige arbeidsmarkt hebben steeds meer werkenden en werkzoekenden behoefte aan loopbaanbegeleiding. Dit kan voortkomen uit het feit dat je niet precies weet welke kant je op wil of je wilt uitzoeken wat bij je past en hoe dat te bereiken. Je hebt behoefte aan loopbaanadvies en wil graag precies weten welke vergoedingsmogelijkheden er zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om toegang te krijgen tot een loopbaanbudget.

Bekijk het stappenplan hiernaast om uit te zoeken welke optie voor jou geschikt is.

Outplacement

Loopbaanbegeleiding wordt vaak als onderdeel van een zg werk naar werk of outplacement traject ingezet. In een sociaal plan is een zg transitiebudget
beschikbaar waarmee je zelf de keuze kunt maken voor begeleiding naar je
toekomst. Voor meer info kijk ook eens op www.werk.nl

Reintegratie

Voor het re-integreren na een ziekteperiode, zijn vaak budgetten beschikbaar. Ook werkgevers zijn vaak bereid om (een deel van) de kosten van een loopbaantraject te vergoeden. Een en ander is ook vastgelegd in de Wet Poortwachter. De werkgever heeft er ook baat bij dat jij (weer) betrokken en actief aan het werk bent of blijft.

Particulieren

Maar heel vaak kiest men er zelf voor om een loopbaantraject of loopbaanscan te bekostigen; zo blijf je namelijk kapitein van je eigen schip!

Dan zijn er sterk gereduceerde tarieven voor particulieren. Vraag hier expliciet naar!

Tip: Loopbaanadvies is belasting aftrekbaar!

Belastingaftrek particulieren loopbaanadvies

Wil je een traject particulier ingaan?

Ook in 2020 kun je als particulier, werkgever en ondernemer de kosten (incl. BTW) voor loopbaanadvies als studiekosten aftrekken, als er sprake is van een leertraject waar je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht. Je krijgt dan een fors gedeelte terug bij de aangifte inkomstenbelasting. Er moet voor de aftrekbaarheid altijd verband bestaan met inkomensverwerving en/of verbetering op de arbeidsmarkt.

“Zowel voor bedrijven als voor particulieren zijn de kosten voor coaching en/of loopbaanbegeleiding onder voorwaarden aftrekbaar. Er moet voor de fiscus sprake zijn van ‘individuele advisering van sollicitatieactiviteiten, carrièreadviezen, psychologische tests, ondersteunende workshops’. Wanneer je als particulier de kosten voor coaching en/of loopbaanbegeleiding zelf betaalt, dan kun je deze inclusief de BTW voor de inkomsten belasting als studiekosten aftrekken. Tenminste als het doel ervan is verandering van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis en dat met het oog op verwerven van inkomen. Van belang is ook dat de studie of opleiding plaatsvindt in het kader van een leertraject. Daarvan is sprake als het verwerven van kennis plaatsvindt onder enige loopbaanbegeleiding of toezicht van een derde.”
(bron: Kluwer Belastinggids 2020)

Belangrijke tip

Bijna alle kosten voor loopbaanbegeleiding zijn aftrekbaar, alleen reiskosten niet. Er is een drempel van ongeveer€ 250,-. De kosten zijn alleen aftrekbaar als ze daadwerkelijk betaald zijn in het jaar waarover de belastingaangifte wordt gedaan. Het is dus belangrijk de nota in één belastingjaar te betalen, anders wordt er tweemaal rekening gehouden met de € 250,- drempel!
Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.

Voor zowel particulieren als bedrijven wordt een tarief op maat afgesproken.

Voor particulieren tijdens de Corona crisis en/of zonder werk wordt dit afgestemd op het beschikbaar budget.

Afspraken worden voor aanvang vastgelegd, wel zo duidelijk voor iedereen.

In de meeste CAO’s is loopbaanbegeleiding ondergebracht. Zie ook de opties hiernaast. Je doet er jezelf en je werkgever een plezier mee. Hoe vaak kom ik niet tegen dat bij een aanvraag voor loopbaanbegeleiding/coaching HRM gelijk; ja, natuurlijk zei!

Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek en informeer naar de mogelijkheden!
Via ons contactformulier of mail naar info@100procentik.nl

Vergoedingen:

1. Werkgever

De werkgever betaalt de factuur en rekent de kosten excl. BTW als bedrijfskosten die hij ten behoeve van zijn personeel maakt. Dit is aftrekbaar voor de werkgever.

2. Particulier

Je betaalt de factuur zelf en je krijgt geen vergoeding van een eventuele werkgever. In dat geval kan je de kosten bij studiekosten aftrekken van de belasting. Voor particulieren hebben we tijdens de Corona crisis sterk gereduceerde tarieven. Vraag hiernaar!

3. Outplacement

Veel gebruikt!
Je maakt gebruik van je outplacement en zg transitiebudget en je kiest hiermee zelf voor de begeleiding die het beste bij jou past en waar je je prettig bij voelt..

4. Re-integratie

Je hebt een dienstverband en je bent, op dit moment, niet in staat om te werken. Dan bestaan er verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter voor jou en je werkgever. Een loopbaantraject en/of burnoutherstel begeleiding kunnen dan onderdeel zijn van de re-integratie verplichtingen van je werkgever. Wil jij en/of je werkgever hier meer info over? Neem contact met ons op.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en ons coachtraject gebruiken om weer aan de slag te gaan is de kans zeer groot dat je volledige
coachtraject vergoed wordt. Ook dit kan je het beste vooraf informeren bij je verzekering.

7. Check je cao

Jouw Persoonlijk ontwikkeling budget. Steeds meer mensen zetten dit in!

Vakbonden en werkgevers (in o.a. de banken en zorgsector) zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Goed nieuws, want de kans is aanwezig dat in jouw CAO een coachbudget is opgenomen. Dit bedrag is dan ieder jaar voor jou gereserveerd door je werkgever en kan na overleg met je werkgever vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding.  Je kunt je CAO online vinden of bij je HR manager opvragen

8. Transitievergoeding

Maak ook tijdens je dienstverband gebruik van je transitievergoeding. En zet deze in voor het ordenen en afwegen van het maken van de voor jou beste loopbaankeuzes.
Wij vertellen je er graag meer over.

Ben je klaar om je nieuwe loopbaan te beginnen?

Maak een afspraak

Project Details