Project Description

Wat is Burnout

Wat is burnout nu precies?

Burnout is een containerbegrip geworden, het is ook niet medisch vast te stellen door bijvoorbeeld een lichamelijk onderzoek. Je huisarts of bedrijfsarts denkt aan een burnout als je extreem uitgeput bent geraakt door langdurige overbelasting in je werk, je het gevoel hebt op een afstand te staan van je werk en je en je ernstig twijfelt aan je eigen kunnen. Die overbelasting kan komen doordat je minder aankunt, bijvoorbeeld door een ernstig verlies, ziekte, doordat je werk zwaarder is geworden of een ingrijpende gebeurtenis.

Je gaat je ziek melden of zit al een tijdje thuis. Je collega’s begrijpen het wel dat het voor jou even niet gaat, zelf begrijp je het amper….

De oorzaak van burnout ligt vaak in een combinatie van factoren. Je kan maar net tegen die beruchte druppel zijn aanlopen die de emmer doet overlopen. Of anders; je bent een volle emmer met een gaatje in de bodem die constant water verliest. Op het moment dat je klachten hebt die duiden op een burnout, pleeg je al langere tijd roofbouw op je energievoorraad. Stressklachten zijn er niet van de ene op de andere dag.

Burnout verloop

In de ontwikkeling van een burnout valt een zeker verloop waar te nemen.

Eerst ben je vaker moe dan normaal (ook in je hoofd) en heb je geen zin meer in dingen die je normaal gesproken graag deed. Je voelt je onrustig (misschien zelfs ‘opgefokt’), en je hebt geen energie over: je vitaliteitsreserve neemt af.

Op een gegeven moment realiseer je je dat je steeds minder herstelt van rusten. Na het weekend bent je bijvoorbeeld nog moe: je herstelvermogen neemt af.

Je kunt je slechter concentreren, vergeet van alles, krijgt slaapproblemen, je voelt je vaak gespannen en bent ’s avonds gevloerd. Ook bestaat de kans dat je kortaf en geprikkeld reageert.

Prestatievermogen keldert

Daarna komt er een periode waarin je je werk weliswaar nog steeds behoorlijk goed kunt doen, maar er steeds langer over doet. Het tempo is eruit en allerlei dingen die altijd moeiteloos gingen, blijken nu ineens niet meer goed te lukken. Dit is een gevaarlijke periode: je prestatievermogen keldert en je gaat onzeker worden.

Wanneer je dan nog steeds doorgaat met het plegen van roofbouw kan het zijn dat je ‘instort’: je kunt je werk niet meer aan, bent snel over je toeren, je kunt je hoofd er niet meer bijhouden. Je voelt je lichamelijk onrustig en tegelijkertijd doodmoe. Wanneer je dan een tijdje rust houdt, gaat het meestal wel weer beter.

Wanneer je echter doorgaat met het plegen van roofbouw, blijkt op den duur vaak dat alleen rust houden’ niet meer voldoende is om te herstellen.

Je bent door de roofbouw ook meer vatbaar voor allerlei besmettingen. Het lichaam heeft, doordat het verzwakt is, niet meer voldoende verweer tegen virussen en bacteriën. Daardoor kan zo’n virus voor extra veel schade zorgen en je al niet meer gezonde lichaam nog verder ontregelen.

Uiteindelijk kan een situatie ontstaan waarin je permanent moe bent en van de kleinste inspanning langdurig moet bijkomen. Wanneer je dan doet wat goed is voor je herstel, kan dat herstel soms toch heel erg langzaam verlopen.

Door op tijd in te grijpen hoeft het gelukkig meestal niet zo te lopen.

Trek dus op tijd aan de bel!

Project Details