8 tips om je loopbaan een boost te geven

8 tips om je loopbaan een boost te geven

8 tips om je loopbaan een boost te geven

Een duidelijke richting in je loopbaan kan je voor de nodige uitdagingen stellen. Want wat helpt je de afstand tussen wens en realiteit te overbruggen?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wanneer je geen gehoor geeft aan die onrust en onderbuik gevoelens die je voelt en merkt en die je uitnodigen om nieuwe, andere wegen te (her) ontdekken, dan kan de wal weleens het schip keren. Verandering vanuit verlangen voelt immers altijd veel relaxter en fijner dan verandering die je duwt vanuit urgentie als bijvoorbeeld een reorganisatie of ziekte.

Want je verlangen dat is een trekkende kracht, emotionele energie die je in staat stelt iets met grote inzet, plezier en energie te doen. Het is dat stemmetje wat al een tijd tegen je fluistert en nieuwe, andere wegen wil verkennen maar hoe dat te doen? Waar te beginnen? Help!

Eigenlijk werkt dit proces net als brainstormen. Picture this; zie jezelf in een actieve brainstorm sessie en jullie zijn net bezig in een flow allerlei ideeën en mogelijkheden aan het onderzoeken. Spontaniteit ten top; iedereen roept wat of heeft een brainwave. Dan werkt het als een emmer water op een smeulend vuurtje als iemand met zijn handen in de zij en een hete adem in je nek per direct de oplossing wil hebben.

Weg vuurtje, weg mooie ideeën!

Tijd dus om wat minder vrijblijvend en ad hoc over een plan B na te denken of vorm te geven en in beweging te komen.

Ben je er klaar voor? Kom op, daar gaan we!

  • En, nog gelachen vandaag?

    Plezier, humor, samen lachen en relativeren draagt bij aan luchtigheid en ontspanning en daarmee aan een positieve invloed op je creatief denkvermogen en het vermogen om oplossingen te vinden. Humor werkt als Pokon, het helpt je de vaart erin te houden. En je te focussen op wat je wel wilt ipv wat je niet wilt.

  • Moed en verstand gaan moeilijk samen.. Ontwikkeling en loopbaanmanagement is een continu proces. Werknemers die zich blijven ontwikkelen zijn betrokken werknemers. Wie wil dat nou niet?

    Vaak denk je al zover vooruit dat de moed je al in de schoenen zakt voordat je überhaupt begint. Herken je dat?
    De crux is wat mij betreft: beweging, als je iets wilt bereiken moet je dingen gaan doen die je richting dat doel brengen. Doen is de beste manier van leren.
    Tip; leer de waarde van kleine stapjes naar je grotere doel, maar wel groot genoeg om het verschil te maken en om van denken naar doen te komen. Lukt dit niet; welke kleine stap kun je al wel zetten?
    Kleine stapjes geven je al snel een instant gevoel van tevredenheid en succes en geven je energie om door te pakken naar meer. Zo motiveer je jezelf optimaal naar je grotere doel en krijg je dat steeds scherper. Lees; nieuwe keuzes, wat wil ik in werk, wat maakt mij uniek, wat geeft energie, welke baan past bij mij en hoe bereik ik dat?
    Reiken naar grote, onduidelijke en voor je gevoel onbereikbare doelen kan je het gevoel van verlamming geven. Te uitdagend en stiekem weet je dat je het toch nooit zal halen, dus weg motivatie. Solliciteren naar teleurstellingen noem ik dat. Kans is groot dat je daar snel een propje van maakt en hup; weg over je schouder.

  • Vraag actief om steun

    Vraag vrienden, vrienden en/of collegae om advies, tips, ideeën. Zoek actief naar mensen die optimistisch zijn en je graag support geven. Twee weten meer dan 1. Wie vindt het niet leuk om over zijn werk te praten of te helpen? En while your at it; denk dan direct eens na over een soort van mentor. Wiens advies en ideeën wel heel goed aansluiten op wat jij nodig hebt. Dus; vraag actief om raad!

  • Kies deze week 1 ding dat je leuk vind om te doen

    Maar waarvan je weet dat je het om de 1 of andere reden toch niet doet. En doe het toch. Wees er zeker van dat je je antwoord(en) ook opschrijft. Door ondefinieerbare ideeën en gevoelens om te zetten in woorden help je jezelf ze beter te identificeren en er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Zo kom je in de actiemodus. En daar gebeurt het.

  • Waar heb jij invloed op?

    Maak voor jezelf eens een lijstje met alles waar jij controle over hebt (voorbereiding, acties, hulp zoeken, etc.) Zoek het uit en schrijf het op. Focus daarop, dat geeft rust. En denk eens na; hoe kun je dat versterken. Doet wonderen voor je motivatie!

  • Doe iets!

    Als ik naar mensen kijk zonder werk zeg ik altijd; bedenk eens wat je gratis zou doen en zorg dat je ervoor betaald krijgt! Nu is het de tijd om het gratis te doen, als je het nu niet leuk vindt om te doen dan maakt het waarschijnlijk geen deel uit van je droombaan of grotere missie.

  • Look en feel

    Er is meer dan ooit behoefte aan vrijwilligerswerk. Zo krijg je look en feel en doe je ervaring op. Ga stages lopen, loop een dagje mee met je droombaan.
    Bijkomend voordeel; je gaat er lekkerder van in je vel zitten en je werkt actief aan je netwerk. Want diegene die het werk doen wat jij wilt doen of interesse in hebt dat zijn de mensen die het eerste weten welke mogelijkheden er zijn in de branche, wat recente ontwikkelingen zijn en of er vacatures zijn. De meeste vacatures worden via-via vervuld. Kriebelig van t woord netwerken? Zorg dat je omgeving op de hoogte is van wat jij zoekt. Hoe kun je dat versterken? Ga bijvoorbeeld eens koffiedrinken met mensen in en buiten je netwerk. Kies bijvoorbeeld eens 3 linkedin contacten voor een koffiedate! Doen!
    Er naar toe bewegen, dat geeft oplossingen.

  • Ga niet “jagen” op werk

    Ga niet lopen hengelen naar werk, dan ga je niet uit van je kracht maar praat over je passie en die van je gesprekspartner. Praat altijd en overal over je passie en missie. Wees nieuwsgierig naar wat anderen drijft, wat hun droom is en wat zij doen. Zeg nou zelf. Dat geeft altijd inspiratie. Deel en help.

Toch concreter en actiever met je loopbaanvraag aan de slag?
Weet je nog niet weet wat je wilt en hoe je dat kan bereiken of zoek je intensieve begeleiding.

Wij helpen je graag.
In onze trajecten ben jij de leider en jij voert de regie. Wij reflecteren met je en geven je tools, gereedschap, kennis en netwerk om het mogelijk te maken. Kijk hier voor meer informatie over de financiële mogelijkheden via je werkgever of als particulier

 1