Carrière switchen is normaal

Carrière switchen is normaal

Carrière switchen is normaal

  • 100%IK, Annelies Graafland, carrière, Den Haag, loopbaanadvies, loopbaancoaching, loopbaankeuze, loopbaanvraag, nieuwe baan, ontslag, opleiding, outplacement, personal branding, Randstad, recruiter, social media, solliciteren, UWV, werk, werkgever

Annelies Graafland van der Zanden  is Diversiteit & Inclusiviteit Consultant bij  En Hr Solutions. Zij neemt je met haar gastblog mee in de wereld van de recruiter. Hoe kijkt de recruiter naar jouw loopbaanvraag?

Ik ben een hele goede switcher. Altijd al geweest.

In mijn studietijd ben ik maar liefst 5 keer van studie geswitcht omdat ik niet wist wat ik later wilde worden.

Toen ik begon in de arbeidsbemiddeling dacht ik; wanneer ik nu al die banen zie, misschien kom ik er dan achter wat ik later wil worden.

Nu, bijna 15 jaar later werk ik nog steeds in de arbeidsbemiddeling – wel nadat ik ongeveer 10 functietitels versleten heb. En steeds mijn eigen baan gecreëerd heb.

Dat onderzoeken en ontdekken in diverse studies en functies heeft mij veel opgeleverd. Ik was een soort bal in een flipperkast, door telkens een zetje en het vergaren van meer zelfinzicht kwam ik steeds meer in een voor mij passende functie terecht.

Jobcrafting.

Mijn baan heb ik vormgegeven door trail en error en tijdig bijsturen. Daar is nu een hippe term voor; jobcrafting. Steeds meer mijn kwaliteiten en talenten inzichtelijk krijgen en daar meer en meer mijn keuzes in werk op gaan baseren.

Als recruiter spreek ik regelmatig mensen die zeggen; ken je dat gevoel?

Als je jezelf ‘s morgens in de badkamerspiegel aankijkt en denkt: ‘NU ga ik het over een hele andere boeg gooien!

Dan zeg ik; DAT is een prachtig moment! Doe daar wat mee!

Want het is een moment wat velen hebben en waar jammer genoeg weinig mensen naar luisteren.

Dat gevoel is er namelijk echt niet voor niets, dat wil je wat vertellen. Wat wil het vertellen? Wat heeft het nodig? Wat gebeurt er als je er niet naar gaat luisteren? Hoe ga je het helpen? Wat wil je echt niet meer? Hoe lang ga je het nog negeren?

Want ondertussen zie ik mensen vaak van alles doen om “erom heen” te gaan. Het uit de weg te gaan.

En toch spenderen we het grootste deel van onze tijd aan werk en gaan iedere dag door zonder zichzelf ooit de vraag te stellen; Doe ik nu echt ik wil? Wat bij mij en mijn talenten past? En wat zijn mijn talenten eigenlijk?

Het moment dat je dan ook zeker weet dat je het anders wil is er één om te koesteren.

Spannend. Twijfels, beren op de weg, wie kent ze niet 😉

Want er is werk aan de winkel.

En ja. Het brengt uitdagingen met zich mee.

En compleet logisch. De vraag; Wat dan? Hoe dan? Zijn de eersten die oppoppen.

Want niemand heeft je ooit voorbereid hoe zoiets aan te pakken. Waar te beginnen? Welke stappen je moet of kan ondernemen? En waaraan merk je dat je WEL op de goede weg bent?

Overweeg je een switch?

Doe jezelf een lol sla niet alle kanten op en ga niet solliciteren op alles wat los en vast zit, omdat het wel “iets” heeft.

Begin bij het begin. Ga op onderzoek uit. Dat begint met zelfkennis verzamelen.

Ontdekken waar je blij en enthousiast van wordt. Wat energie geeft. Waar kracht en bezieling zit. Nieuwe inzichten en bewustwording gaan namelijk altijd voor verandering uit. En hoe helderder je iets hebt hoe makkelijker je in beweging komt en gaat vinden. Hier helpt carriere coaching je bij.

Alvast wat tips om in beweging te komen:

  1. Schrijf op waarom je de switch gaat maken. Wat wil je niet meer? Wat laat je achter? Wat denk je dat de switch jou gaat brengen?
  2. Ga op onderzoek uit. Kijk op LinkedIN naar de profielen van mensen met jouw droombaan. Waar werken deze mensen? Wat voor functietitel hebben ze?
  3. Ga eens in gesprek met deze mensen, achterhaal hoe jij zelf op deze plek gaat komen. Betekent dit een opleiding? Betekent dit stage lopen? Betekent dit dat je je koers verder of dieper moet onderzoeken?
  4. Blijf reflecteren op jezelf. Want is die droombaan inderdaad die droombaan of is het ‘Dit wil ik later worden’ een nachtmerrie.
  5. Investeer in jezelf, ga het onderzoeken met een loopbaancoach. Loopbaancoaching; wie doet het tegenwoordig niet?
  6. Schrijf op welke offers je moet of kan maken om jouw droombaan te omarmen en te worden wat je wil zijn.
  7. Maak een keuze! Doe het wel of doe het niet! Als je het doet, sta er dan voor de volle 100% achter. En besef je; geen keuze is ook een keuze!

Mijn dochter. Die ziet geen beren op de weg. Ze wilde dokter worden en nu wil ze dat combineren met astronaut. In haar wereld en fantasie is alles mogelijk en kan alles. Zij kent geen belemmeringen en onmogelijkheden. Die lacht ze weg. Toch is dit een beproefde techniek om je wensen boven tafel te krijgen; ga gewoon eens hardop fantaseren; als alles mogelijk was? Wat dan?

Be and stay curious!

 

Praktisch en concreet ermee aan de slag? Doe het NU en stuur ons een bericht we helpen je graag!

100%IK helpt bij outplacement, loopbaanvragen (loopbaancoaching) of balansvragen (burn-out coaching). In onze trajecten ben jij de leider en jij voert de regie. Wij reflecteren met je en geven je tools, gereedschap, kennis en netwerk om het mogelijk te maken. Voor meer informatie over outplacement en carriere coaching klik je hier.

 1