
5 LinkedIn tips om gevonden en benaderd te worden door recruiters.
- Annelies Graafland, carrière, carriereswitch, corona, curriculum vitae, Den Haag, linkedin, loopbaanadvies, loopbaanvraag, nieuwe baan, ontslag, outplacement, Randstad, recruiter, social media, sollicitatie gesprek, sollicitatiebrief, solliciteren, Susanna Reuhl, werk, werkgever
Annelies Graafland van der Zanden, Diversiteit & Inclusiviteit Consultant bij En Hr Solutions neemt je met haar gastblog mee in de wereld van de recruiter. Hoe kijkt de recruiter naar jouw LinkedIn profiel?
Waar let een recruiter op? Wat zijn tips?
Als sollicitant gevonden en benaderd worden. Dat is wat je wil.
Gevonden worden door iedereen die jou kan helpen aan die nieuwe baan die precies bij je past.
LinkedIn is hier HET medium voor. Recruiters die zoeken naar geschikte kandidaten zoals jij gebruiken LinkedIn als database. Want waar staan zoveel CV’s online en zijn zoveel kandidaten actief bereikbaar.
Zorg dus dat je LinkedIn profiel staat als een huis en up to date is!
Tip 1: Zorg voor een aansprekende en persoonlijke achtergrond.
Kijk eens naar onderstaand profiel van Susanna. Wat straalt dit profiel uit? Wat voor type mens schuilt erachter dit profiel? Wat zegt mij dit als recruiter?
De quote, de vis, de lamp. Het is evident dat Susanna iemand is die geloofd in uniciteit. Iemand die authenticiteit voorop stelt en zich in een wereld zonder mogelijkheden niet als een vis in het water voelt. Vissen horen niet in lampen thuis en al helemaal niet in ouderwetse gloeilampen. Het geeft mij als recruiter een gevoel van dynamiek, groei en ontwikkeling. Precies waar zij voor staat.
Met een persoonlijke achtergrond geef je je profiel dus net die persoonlijke en onderscheidende touch.
Tips:
- Kijk eens door je eigen fotobestanden. Zit hier iets tussen waar je direct gelukkig van wordt en wat andere aanzet tot nadenken?
- Google LinkedIn background op afbeeldingen.
- Bedenk een thema of quote welke bij jou past en Google maar op mooie afbeeldingen.
De perfecte achtergrond foto voldoet aan de volgende eisen: 1584 x 396 Pixels. LinkedIn ondersteund PNG, JPG of GIF. Max 4MB.
Tip 2: Zorg voor een zakelijke, benaderbare profielfoto.
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Als recruiter kijk ik toch echt eerst naar de foto. Wat zegt die foto mij? Wat voor gevoel krijg ik erbij? Krijg ik het gevoel; DIE wil ik spreken?
Deze foto geeft mij het gevoel: dit is iemand waar je graag een gesprek mee aan gaat.
Ze kijkt je recht aan. Lacht open. Blanco achtergrond. Zakelijk en vrolijk.
Zwart wit foto’s raad ik af. Foto’s in kleur zijn namelijk velen malen meer aansprekend. Bovendien kun je tegenwoordig filters gebruiken bij LinkedIn om jouw foto mooi aan te laten sluiten qua sfeer aan je achtergrond foto. Zo creëer je net die frissere look 😉
Wil je weten hoe jouw foto beoordeeld wordt? Wat jouw foto uitstraalt? Kijk eens op https://www.photofeeler.com en laat je foto beoordelen.
Photofeeler is een handige tool die je helpt je beste online impressie neer te zetten. Wanneer je verschillende foto’s gebruikt kun je kiezen welke foto het beste past bij jouw LinkedIn profiel en/of andere social media kanalen.
Tip 3: Bedenk een authentieke, vindbare en wervende kopregel.
Veel mensen gebruiken hun kopregel om een functie te benoemen. Zonde. Want hier kun je een waardevolle persoonlijke touch toevoegen, waar jouw toegevoegde waarde direct in zichtbaar is. En dat is wat ik als recruiter wil weten. Wees creatief. Hulpvraag; waar ben jij DE oplossing voor?
Wederom, kijk eens naar die van Susanna:
Loopbaanadvies buro 100%IK | Carriere coaching | Loopbaanadvies en begeleiding | Outplacement | Burnout coaching | Helpt jou ontdekken, kiezen en vinden: welke baan past! ✨
Tip; wanneer je jouw kopregel bewerkt in de mobile app kan je nog meer tekens en dus informatie over jezelf kwijt.
Bedenk krachtige kernwoorden en zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.
Maak het overzichtelijk.
Verdeel de afzonderlijke zoekwoorden met | (pipeline) voor de overzichtelijkheid en vergeet niet het woord Beschikbaar erin op te nemen als dit van toepassing is. Maak ook melding van de branche waarin je werkzaam wilt zijn. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan zet dan je schroom opzij, want dit is één van de belangrijkste zoektermen gebruikt door recruiters.
Tip 4: Denk goed na over jouw samenvatting.
De eerste 230 tekens zijn altijd leesbaar. Hier pas jij de kern toe van jouw boodschap en jouw kwaliteiten. De overige tekens kun je gebruiken om jouw verhaal waarde toe te voegen.
Wil jij specifiek gevonden worden door een bepaalde branche of beroepsgroep? Gebruik deze woorden dan meer dan 4 keer in je samenvatting. Jouw profiel komt dan hoger in de zoekresultaten.
Afsluiten met jouw specialiteiten? Ja. Doen! Het vergroot de kans dat mensen je kunnen vinden EN geeft extra bevestiging aan jouw kwaliteiten.
De gemiddelde recruiter surft heel wat LinkedIn profielen af op een dag. Maak het ze dus gemakkelijk. Zorg dat in 1 oogopslag duidelijk is of je beschikbaar bent en zet je contactgegevens ook in je samenvatting. Dat maakt het voor mij als recruiter gemakkelijk om snel contact met je op te nemen. En dat is wat je wil.
Tip 5: Maak gebruik van de kracht van visuele ondersteuning!
Je kan jouw samenvatting, jouw werkervaring ondersteunen met links, filmpjes vanaf Youtube, Vimeo of een presentatie.
Tip! Visuele ondersteuning van je LinkedIn profiel zorgt ervoor dat mensen 8 keer langer op jouw profiel blijven totdat zij doorklikken naar een volgend profiel.
8 keer langer! Alleen maar door het toevoegen van een link die jouw samenvatting en werkervaring visueel maakt.
Dat is een makkelijke en slimme manier om iemand langer te interesseren voor jouw kwaliteiten.
En last but not least; geef er regelmatig aandacht aan. Like updates die jouw interesse en loopbaankoers ondersteunen, ga de interactie aan. En belangrijk geef een persoonlijke touch aan de uitnodigingen om iemand toe te voegen aan je netwerk die je verstuurd. Laat weten wie je bent en waarom je iemand graag wil toevoegen aan je netwerk. Toon interesse. Netwerken is wederkerigheid. En zo heb je meteen een insteek voor een gesprek.
Zin gekregen om aan de slag te gaan met jouw LinkedIn profiel? Verras recruitment Nederland met een profiel waar niemand omheen kan!
Dit was een gastblog van Annelies Graafland van der Zanden
Hulp nodig?
Stuur ons een bericht dan gaan we er samen mee aan de slag!
100%IK helpt bij outplacement, loopbaanvragen (loopbaancoaching) of balansvragen (burn-out coaching). In onze trajecten ben jij de leider en jij voert de regie. Wij reflecteren met je en geven je tools, gereedschap, kennis en netwerk om het mogelijk te maken. Voor meer informatie over outplacement en carriere coaching klik je hier.